Prevoz tereta ŽFBiH veći za četvrtinu

Bez autora
Apr 25 2010

"Željeznice FBiH" (ŽFBiH) u prva tri mjeseca ove godine prevezle su 1,87 miliona tone robe, što je za 26 posto više nego u istom periodu prošle godine. U ovoj kompaniji potvrđuju da je potražnja za prevozom tereta u značajnom porastu nakon što je zbog globalne ekonomske krize u prošloj godini zabilježen pad od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu. Oporavak je krenuo već u drugom pologodištu 2009, da bi ubrzanje dobio u prvim mjesecima ove godine. Prevoz tereta je kao u najboljim danima. Potražnja je visoka, od 20.000 do 30.000 tona dnevno. Ovo su ohrabrujuće vijesti i najbolji pokazatelj da izlazimo iz recesije. Najveći komitenti za koje "Željeznice FBiH" obezbjeđuju prevoz su vodeći izvoznici "ArcelorMittal", "Aluminij", "Global Ispat Koksna industrija" Lukavac i drugi.

Prevoz tereta ŽFBiH veći za četvrtinu"Željeznice FBiH" (ŽFBiH) u prva tri mjeseca ove godine prevezle su 1,87 miliona tone robe, što je za 26 posto više nego u istom periodu prošle godine.

U ovoj kompaniji potvrđuju da je potražnja za prevozom tereta u značajnom porastu nakon što je zbog globalne ekonomske krize u prošloj godini zabilježen pad od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Oporavak je krenuo već u drugom pologodištu 2009, da bi ubrzanje dobio u prvim mjesecima ove godine.

"Prevoz tereta je kao u najboljim danima. Potražnja je visoka, od 20.000 do 30.000 tona dnevno. Ovo su ohrabrujuće vijesti i najbolji pokazatelj da izlazimo iz recesije", kaže Izet Mehinagić, pomoćnik ministra za željeznički saobraćaj u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Najveći komitenti za koje "Željeznice FBiH" obezbjeđuju prevoz su vodeći izvoznici "ArcelorMittal", "Aluminij", "Global Ispat Koksna industrija" Lukavac i drugi.

Rekordan prevoz robe "Željeznice FBiH" zabilježile su 2008. kada su prevezle 8,3 miliona tona, prošle godine prevezeno je 7,2 miliona tona, a isti toliki prevoz zabilježen je i 2007.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik